Sunday, January 30, 2011

Kadaif



Potrebno:

50 dkg mekog brašna
25 dkg oštrog brašna
3 jajeta
30 dkg mljevenih oraha ili badema
50 dkg šećera
15 dkg maslaca
1 limun
1 štapić vanilije
sol

Priprema:

Stavite u brašno žumanjke i malo soli te zamjesite tjesto. Ostavite da se malo odmori. Od tjesta napravite tanke kore koje se moraju prosušiti. Savite ih i izrežite tanke rezance. Obarite ih u posoljenoj vodi.

Kadaif ocjedite i razastrite po stolnjaku da se osuši. Od oraha, malo šećera i pola količine maslaca napravite masu koju ćete posipati po kadaifu. U pomašćenu tepsiju stavite sloj kadaifa, pa sloj nadjeva sve dok ne utrošite materijal.

Na vrhu mora biti kadaif koji premažete maslacem. Stavite da se peče, za to vrijeme napravite zaljev (ni rijedak ni pregust). Zalijte pečeni kadaif i ponovo vratite u pećnicu da se zapeče.
Najbolje ga je ostaviti peko noći pa služiti sutradan. Kadaif spremajte u dubokoj tepsiji i nemojte ga pritiskati.

No comments:

Post a Comment